Olejek różany to jeden z najstarszych kosmetyków naturalnych, które stosowano już w Starożytności. Posiada on niezwykłe i wszechstronne właściwości zdrowotne, które chętnie wykorzystuje się również dzisiaj. Poznajmy najważniejsze z nich.

Jeden z najcenniejszych i najdroższych olejków eterycznych, jakim jest olejek różany to szereg niezwykłych właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Olejek ten, jest pozyskiwany z kwiatów róży damasceńskiej, która jest uprawiana w Bułgarii. Proces jego wytwarzania jest bardzo skomplikowany, a do wytworzenia 1 litra olejku różanego, potrzebne jest pięć ton kwiatów zbieranych o konkretnej porze dnia. Olejek różany ma też udowodnione silne właściwości, jako afrodyzjak, ale znany jest głównie ze swoich zbawiennych właściwości dla skóry.

Geraniol, nerol, eugenol i flawonoidy to główne składniki aktywne, które posiada olejek różany. Dzięki nom działa on uspokajająco, przeciwbólowo, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Jest on stosowany do celów leczniczych, takich jak:

  • wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz normalizowanie ciśnienia krwi,
  • pomocniczo przy nieżycie żołądka i niedoborach enzymów,
  • łagodzi bóle migrenowe, napięcie przedmiesiączkowe i wzmacnia organizm podczas stanów osłabienia,
  • leczy pleśniawki,
  • normalizuje układ hormonalny,
  • uspokaja, pobudza do działania, leczy nerwicę,
  • kąpiele z olejkiem odstresowują i działają łagodząco na bóle,
  • stosowany jest także w leczeniu zaburzeń seksualnych.

W kosmetyce olejek różany pomaga w codziennej pielęgnacji, jak i w stanach zapalnych:

  • łagodzi oparzenia, także popromienne,
  • regeneruje i nawilża skórę,
  • posiada działanie odmładzające i cofające efekty starzenia takie jak pierwsze zmarszczki, szczególnie mimiczne,
  • wygładza skórę i poprawia jej elastyczność,
  • leczy zmiany trądzikowe, normalizuje prace gruczołów łojowych,
  • reguluje gruczoły potowe,
  • redukuje blizny i rozstępy.

Ale jak stosować olejek różany? Może on być stosowany w różnoraki sposób. Jest to bardzo dobry dodatek do olejków do masażu, dodawany w proporcji około 2-6 kropli na łyżkę olejku bazowego. Możemy dodać go do kąpieli, najpierw rozcieńczając 5-10 kropli olejku w łyżce mleka lub miodu. Jego zapach i właściwości aromaterapeutyczne sprawiają, że jest bardzo dobrym olejkiem do kominka aromaterapeutycznego. Chcąc korzystać z jego niezwykłych właściwości w codziennej pielęgnacji, wystarczy dodać 5-8 kropli olejku do 25 ml stosowanego przez nas kosmetyku. Olejek różany dodany do kremu czy balsamu, skutecznie podniesie jego właściwości nawilżające, regenerujące i łagodzące.

Oprócz takich metod, olejek różany jest składnikiem wielu gotowych kosmetyków, zwłaszcza naturalnych i ekologicznych. Dzięki temu, możemy korzystać z jego właściwości, przy wszystkich zabiegach pielęgnacyjnych. Sprawdza się on głownie na cerze suchej oraz dojrzałej. Pamiętajmy jednak, że jest to bardzo silna substancja, która nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, osoby, które przejawiają alergie na ten składnik oraz u dzieci poniżej 7 roku życia, w związku z jego silnym działaniem na sferę emocjonalną i gospodarkę hormonalną.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here