olejek migdałowy

Korzyści z migdałów dla skóry

Zarówno same migdały, jak i olejek migdałowy to doskonałe wsparcie dla zachowania pięknego i zdrowego wyglądu skóry. Mają szerokie zastosowanie w kosmetyce i dietetyce, dlatego cieszą się coraz większym zainteresowanie. Co warto o nich wiedzieć?

Wiele osób zdaje już sobie sprawę z korzyści zdrowotnych, które pochodzą z jedzenia migdałów, ale czy wiesz, że możesz użyć oleju migdałowego do zabiegów skórnych? Chociaż stosowanie oleju migdałowego do leczenia skóry i w tworzeniu wyrobów kosmetycznych staje się coraz bardziej powszechne, to ważne jest, aby zrozumieć, jak on działa.

Olejek migdałowy — korzyści i zastosowanie

Olejek migdałowy jest uzyskiwany przez wyciśnięcie surowych migdałów, bez ich gotowania. W procesie tym zachowuje się w oleju wszystkie naturalnie występujące związki chemiczne, z których korzysta nasza skóra.

Jednym z najważniejszych sekretów stosowania oleju migdałowego do leczenia skóry jest wysoki poziom kwasów tłuszczowych zawartych w końcowym produkcie. Kwasy tłuszczowe stanowią naturalny środek zmiękczający skórę i mogą pomóc, uszczelniając wilgoć i tworząc barierę ochronną. Środki zmiękczające skórę są szczególnie skuteczne przy schorzeniach, takich jak trądzik, wyprysk, łuszczyca lub trądzik różowaty.

Jeśli masz tłustą cerę, możesz w pierwszej chwili czuć niedowierzanie w związku z pielęgnacją skóry jakimkolwiek olejem, nawet jeśli jest on tylko składnikiem kremu do twarzy. Jednak łój wytwarzany podczas trądziku, jest zupełnie inny od przetworzonego oleju migdałowego do leczenia skóry. Kwasy tłuszczowe w oleju migdałowym rzeczywiście pomagają rozpuścić sebum, które skóra produkuje, tworząc czystszą skórę i pory, i pomagając pozbyć się wyprysków. Wilgoć w oleju jest następnie wykorzystywana przez tkanki do naprawy uszkodzonych komórek, które nadają skórze młody wygląd.

Jak korzystać oleju migdałowego

Istnieje dwa różne sposoby korzystania z oleju migdałowego do leczenia skóry. Po pierwsze, olej migdałowy jest częstym składnikiem wielu kosmetyków, ale w różnych formach. Olej ze słodkich migdałów jest stosowany do oczyszczania porów i aby dodać wilgoci skórze, podczas gdy olej z gorzkich migdałów dodaje się do produktów jako zapach. Aby doświadczyć pełnych korzyści z olejku migdałowego w pielęgnacji skóry, należy sprawdzić etykietę, aby upewnić się, że produkt zawiera olej ze słodkich migdałów.

Ponadto, niektórzy decydują się na stosowanie tego oleju bezpośrednio na skórę. Przy zastosowaniu oleju migdałowego do pielęgnacji skóry, może być mieszany z produktami takimi jak lanolina i służyć jako środek do usuwania makijażu, balsam, lub nawet jako środek na zmniejszenie łupieżu.

Kto może korzystać z oleju migdałowego

Olejek migdałowy jest na ogół bezpieczny do użytku, nawet przez małe dzieci. Należy jednak mieć świadomość, że ten olej jest nadal formą migdałów, a ludzie, którzy cierpią z powodu alergii na orzechy wszelkiego rodzaju, powinni trzymać się z dala od produktów, które zawierają olejek migdałowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola z imieniem oraz email są wymagane.