Olej kokosowy, ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i regenerujące, posiada bardzo wiele różnych zastosowań. Jednym z najbardziej chętnie wykorzystywanych jest naturalna pielęgnacja skóry. Dzięki wspaniałym właściwościom antybakteryjnym olej kokosowy na trądzik stanowi skuteczną alternatywę dla większości aptecznych środków medycznych. Poznajmy na czym polega jego fenomen.

W przypadku skóry ze skłonnościami do trądziku, jej posiadaczki chwytają się wszystkiego, by tylko pomóc swojej cerze. Oczekują zarówno ukojenia, jak również zniwelowania wyprysków i przebarwień.

W łazienkach wielu osób walczących z trądzikiem często znaleźć można cały szereg kosmetyków, które nie zawsze przynoszą oczekiwany efekt, mimo iż wydają znaczne sumy pieniędzy na ich zakup. Skóra trądzikowa jest często bardzo wrażliwa, a silne, dezynfekujące kosmetyki, jeszcze bardziej ją podrażniają.

Warto więc spróbować innych metod, podsuwanych nam przez samą naturę. Jednym z takich rozwiązań jest właśnie olej kokosowy na trądzik.

Szerokie działanie oleju kokosowego

Olej kokosowy jest także często nazywany  masłem lub tłuszczem kokosowym. Stanowi on olej roślinny, uzyskiwany z miąższu orzechów palmy kokosowej. Coraz częściej polecany olej kokosowy na trądzik zapewnia prawdziwe bogactwo nieocenionych właściwości, zarówno w zakresie pielęgnacji urody, jak i dla zachowania zdrowia. Poniżej podajemy najważniejsze jego właściwości:

  • działa antybakteryjnie, antywirusowo i antyseptycznie, a co za tym idzie, wspomaga gojenie się ran, wszelkich stanów zapalnych skóry, egzem czy defektów alergicznych,
  • reguluje przemianę materii,
  • wzmacnia serce,
  • nie obciąża trzustki,
  • jest przydatny w przypadku potrzeby złagodzenia dolegliwości cukrzycowych,
  • doskonale odżywia i nawilża skórę oraz spowalnia efekty starzenia się i powstawania zmarszczek,
  • wzmacnia włosy oraz dba o odpowiednią pielęgnację skóry głowy, m.in. likwiduje łupież,
  • posiada neutralny i delikatny zapach,

Więcej o właściwościach i zastosowaniach oleju kokosowego można przeczytać TUTAJ

Dlaczego warto stosować olej kokosowy na trądzik

Kiedy zaczynamy stosować olej kokosowy na trądzik zapewniamy skórze dogłębną pielęgnację, już za pomocą jedynie kilku kropel. Zawiera on w swoim składzie niezwykle cenny kwas laurynowy, naturalnie poprawiając kondycję skóry, zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Ze względu na silne właściwości antybakteryjne sprawdza się w niwelowaniu problemów dermatologicznych, takich jak trądzik. Nie mniej jednak zaleca się również jego regularne spożywanie.

Olej kokosowy jest również coraz częściej polecany przez samych dermatologów. Wielu ludzi zaczyna z niego korzystać gdy inne metody zawodzą. Jego skuteczność wynika z tego, że zastosowany olej kokosowy na trądzik skutecznie walczy z bakteriami, z rodzaju Propionibacterium, które mają bardzo duży wpływ na powstawanie wyprysków i są odpowiedzialne za szerzenie się stanów zapalnych.

Olejek kokosowy, jak już wcześniej było wspomniane, można używać na dwa zasadnicze sposoby. Stosujemy go zewnętrzne, zarówno w formie nierozpuszczonej, jak i dodając do stosowanych przez siebie kosmetyków. Jednak ważne jest również, by stał się on składnikiem naszej codziennej diety. Dzięki temu nie tylko wspomoże działanie lecznicze dla skóry, ale także zapewni dobroczynny wpływ dla całego organizmu.

Czego można się spodziewać

Efekty, jakie daje olej kokosowy na trądzik, są widoczne już po krótkim czasie jego stosowania. Warto również wspomnieć, że jest idealną alternatywą dla innych tłuszczów. Dzięki jego stosowaniu mamy okazję skorzystać z wielu cennych właściwości, m.in w zakresie utrzymania prawidłowej wagi ciała, a wręcz przyczynić się do utraty nadprogramowych kilogramów.

Olej kokosowy to jeden z najwspanialszych darów natury, który zawsze warto mieć w zasięgu ręki. Jego dobroczynne właściwości zdrowotne, jak i pielęgnacyjne, to gwarancja, że dbamy o siebie i swój piękny wygląd, w najbardziej naturalny i bezinwazyjny sposób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here