olej makadamia

Dermatologiczne korzyści ze stosowania oleju makadamia

Olej makadamia to wspaniały kosmetyk naturalny oraz składnik diety, zapewniający skórze wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Można go stosować zarówno w diecie, jak i bezpośrednio na skórę ciała. Sprawdźmy jego właściwości i zastosowanie.

Niezależnie od tego, czy będzie on składnikiem przygotowywanych potraw, sałatek, czy spożywany bezpośrednio olej z orzechów makadamia daje wiele korzyści upiększających dla skóry. Poza swoimi zaletami nawilżającymi olej z orzechów makadamia składa się ze składników odżywczych bogatych w przeciwutleniacze, a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie one chronią skórę i pomagają w gojeniu się oparzeń słonecznych oraz innych uszkodzeń skóry. Dodatkowym bonusem jest to, że olej makadamia naśladuje naturalny olej wytwarzany przez skórę. Dzięki temu idealnie sprawdzi się do zachowania naturalnego blasku skóry.

Co to jest olej makadamia?

Jak sama nazwa wskazuje olej z orzechów makadamia, powstaje z orzechów makadamia. Roślina ta pochodzi z Australii, ale jest uprawiana w klimacie umiarkowanym, na przykład na Hawajach i w Kalifornii. Orzechy makadamia były składnikiem diety dawnych Aborygenów Australijskich. Orzechy te są bogate w składniki odżywcze z wysokim poziomem selenu, cynku i kwasów tłuszczowych. Składniki te wpływają na zdrowie serca, co sprawia, że ciało efektywniej spala tłuszcz. Plemiona Aborygenów orzechy makadamia używali jako kosmetyki i produkty spożywcze.

Upiększa skórę od wewnątrz

Orzechy makadamia można cały czas spożywać. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym korzystnie wpływają na całej ciało, w tym również na skórę. Makadamia zawiera około 80% tłuszczów jednonasyconych, w tym kwas oleinowy. To właśnie on chroni przed chorobami serca i obniża poziom cholesterolu. Olej makadamia jest również bogatym źródłem kwasu polmitolejowego, który wspiera zdrowie błony komórkowej, nawilża skórę, a także wspomaga gojenie się ran. Spożywając niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, można zminimalizować choroby skóry. W tym łupież, suchość skóry, suchość włosów, a także łamliwość paznokci.

Aktualne korzyści z olejku z orzechów makadamia

olej makadamia

Kosmetyczny olej makadamia marki Nacomi

Chociaż olej z orzechów makadamia jest gruby i wydaje się tłusty, to jednak łatwo się wchłania w skórę, nie pozostawiając tłustej warstwy na niej. Wykorzystywać olej z orzechów makadamia w miejscach, które potrzebują nawilżenia. Dodatkowo ujędrni on skórę, a także zachowa jej młodzieńczy blask. Ilość naturalnie występującego w skórze kwasu polmitolejowego obniża się z wiekiem. Stosując olej z orzechów makadamia, przywróci się naturalną ilość kwasu polmitolejowego w skórze. Utrzyma skórę napiętą, co zmniejsza ryzyko występowania zmarszczek.

Jak korzystać z olejku z orzechów makadamia na skórze?

Ten uniwersalny olej z orzechów makadamia można wcierać bezpośrednio w miejsca objęte problemem. Zalicza się do nich oparzenia słoneczne, a także suche plamy. Olejek z orzechów makadamia łagodzi i nawilża skórę. Można również wykorzystać go do stworzenia maski na twarze lub w mieszance olejów. Na przykład wymieszać jedną część oleju z orzechów makadamia z równą częścią oleju z pestek winogron. Dodać dwie części migdałów i oleju z pestek moreli. Dodać również kilka kropel oleju jojoba i z marchwi. W ten sposób można zrobić własny krem rewitalizujący dla ciała. Dodać olej makadamia do zmielonych orzechów, by nadać aromatu mieszance. Można również zmieszać kilka kropli ulubionego olejku z olejkiem z orzechów makadamia i w ten sposób wykonać pachnącą mieszankę, która będzie odżywiać i chronić skore.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola z imieniem oraz email są wymagane.