Olejek jojoba to jeden z popularnych i bardzo znaczących składników wielu kosmetyków. Pochodzący z Meksyku o konsystencji wosku swoje miejsce świetnie odnajduje w przemyśle kosmetycznym. Zawiera cenne właściwości natłuszczające i odżywcze, a także jest bardzo bogaty w witaminę F.

Olejek jojoba jest jednym z głównych składników preparatów na trądzik, a także preparatów stosowanych przy stanach zapalnych czy łupieżu. Doskonale natłuszcza, więc głównie jest polecany osobom o suchej skórze, a także wspomaga niwelację i powstawanie rozstępów. Świetnie wchłaniany przez naszą skórę wzmacnia cement międzykomórkowy, czego skutkiem jest brak przesuszonej i niezdrowej skóry.

Kosmetyki zawierające ten drogocenny olejek są najczęściej gęstej konsystencji oraz maja dłuższy okres przydatności. Zaleca się stosowanie kosmetyków na jego bazie zwłaszcza w okresie zimowym gdzie jesteśmy narażeni na liczne wysuszenia skóry spowodowane mrozem. Doskonale chroni i zabezpiecza ja przed tym skutkiem. Ponadto dobrze się sprawdza, jako produkt nawilżający i natłuszczający na poparzenia słoneczne. Jest to składnik o szerokich możliwościach i wielu zastosowaniach. Od dawna wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, jako główny składnik pielęgnacyjny.

Każdy, kto cierpi na problemy z sucha skórą lub po prostu ceni sobie zadbany i zdrowy wygląd cery powinien zdecydować się właśnie na kremy lub inne oparte na jego bazie. Ponadto warto dodać, że świetnie sprawdza się w warunkach, w których występują wysokie temperatury gdyż doskonale zachowuje swoje wartości odżywcze i pielęgnacyjne nawet przy tropikalnych upałach.

W swojej czystej postaci idealnie nadaje się także do mieszania z innymi olejkami, przedłużając tym samym ich trwałość i zwiększając ich zalety. Nie szkodliwy może być używany nawet przez dzieci w celu np. zabezpieczenia skóry przed mrozem czy natłuszczenia odparzonej skóry. Znany i ceniony olejek cieszy się także pozytywna opinia wśród lekarzy ze względu na małe ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych wśród dzieci i dorosłych.

Olej jojoba to wyjątkowy składnik wielu kosmetyków naturalnych, głównie dzięki swojej wspaniałej przyswajalności przez ludzką skórę. Pozwala on na w pełni bezpieczne i skuteczne stosowanie przy wszystkich typach cery, nawet przy skórze naczynkowej i problematycznej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here