czystek

Terapeutyczne właściwości czystka

Czystek (Cistus ladaniferus L)  należy do rodziny roślin czystkowatych, znanych również pod swoją nazwą zwyczajową róży skalnej. Pochodzi z zachodniej części Morza Śródziemnego, a obecnie rośnie głównie w Hiszpanii, Portugalii, południowej Francji, na Sycylii, w Grecji, Algierii i Maroku. 

Krzew czystka osiąga wysokość 2,5 metra, ma zimozielone liście, o lancetowatym kształcie i pięciu płatków kwiatowych o średnicy 5-8 cm. Jego barwa jest zmienna, od czerwieni do kasztanowego u nasady, z otaczającymi żółtymi pręcikami i słupkami. Cała roślina pokryta jest lepką pachnącą żywicą.

Czystek szczególnie dobrze nadaje się do klimatu śródziemnomorskiego, gdzie uważany jest za bardzo inwazyjną roślinę, która przejęła duże połacie terenów porolniczych oraz łąk, położonych w górzystych obszarach środkowej Hiszpanii.

Czystek to również popularna roślina ozdobna , uprawiana dla pachnących żywicą liści oraz ładnych i silnie widocznych kwiatów. Występująca na liściach olejo-żywica, znana jako labdanum, jest powszechnie stosowana w przemyśle perfumeryjnym, głównie ze względu na właściwości utrwalające aromat.

Olej z czystka

Olejek z czystka wytwarzany jest przez destylację parą wodną z liści i gałęzi rośliny. Posiada lepki i pomarańczowy kolor, ze świeży i delikatnym aromatem.

Olejek czystkowy jest bardzo złożony chemicznie, gdyż zawiera ok. 300 różnych substancji, w większości występujących w ilościach śladowych. W zależności od rodzaju surowca skład oleju jest bardzo zmienny i nie ma wyraźnie określonych chemotypów. Zwykle jednak jest bogaty w alfa i beta-pinen.

Właściwości terapeutycznie czystka

czystek

Herbata z czystka posiada wiele właściwości zdrowotnych

Olejek z czystka ceniony jest za właściwości ściągające, hemostatyczne i oraz zdolność leczenia ran. Uznaje się, że jest szczególnie korzystny dla skóry dojrzałej, z licznymi bruzdami i zmarszczkami, jak również w przypadku hemoroidów, krwawiących dziąseł, ran oraz drobnych wrzodów. Z tego powodu, czystek to bardzo często wykorzystywany składnik aktywny wielu kosmetyków organicznych, przeznaczonych do różnych typów cery, również problematycznej.

Ponadto, czystkowi przypisuje się działanie przeciwwirusowe, bardzo użyteczne w leczeniu ostrych schorzeń górnych dróg oddechowych. Czystek poleca się także w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów oraz stwardnienia rozsianego. W leczeniu problemów psychologicznych olejek wykazuje naturalne właściwości uspokajające, kojące nerwy i przeciwlękowe.

Wykorzystanie czystka w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych

Czystek stosowany jest głównie w postaci olejku lub świeżo parzonej herbaty. Może być stosowany zarówno zewnętrznie , jak i wewnętrznie. Wykazuje doskonałe właściwości w zakresie utrzymania zdrowej i pięknej skóry, również dzięki regularnemu spożywaniu naparów. Herbata z czystka to obecnie jeden z tzw. „superfood”, niezwykle popularnych na całym świecie składników i naturalnych suplementów diety.

  1. Dla skóry dojrzałej

Do 50 ml oleju bazowego, kremu lub żelu dodajemy mieszankę następujących olejków eterycznych – w rozcieńczeniu 2%:

  • 6 kropli olejku z czystka,
  • 6 kropli olejku kadzidłowego,
  • 6 kropli olejku z nasion marchwi,
  • 6 kropli olejku lawendowego,
  • 6 kropli olejku z róży damasceńskiej.

Tak przygotowany preparat należy stosować regularnie na cerze twarzy, szczególnie w miejscach zagrożonych zmarszczkami.

  1. Przy reumatoidalnym zapaleniu stawów

Do 50 ml oleju bazowego, kremu lub żelu należy dodać poniższe olejki naturalne – w rozcieńczeniu 2%:

  • 6 kropli olejku z czystka,
  • 6 kropli olejku rumiankowego,
  • 6 kropli olejku cyprysowego,
  • 6 kropli olejku eukaliptusowego,
  • 6 kropli olejku lawendowego.

Tak przygotowany preparat należy regularnie wcierać w problematyczne miejsca ciała.

  1. Przy nieustającym niepokoju

Wymieszać niżej wymienione olejki o stosować w nawilżaczu lub podgrzewaczu.

  • 8 kropli olejku z czystka,
  • 8 kropli olejku lawendowego,
  • 8 kropli olejku z drzewa sandałowego,
  • 6 kropli olejku różanego.

Jak widać czystek ma bardzo szerokie zastosowanie zdrowotne, również w zakresie leczenia skóry ciała. Niewątpliwe warto zwrócić uwagę na to zioło, które może nam przynieść bardzo wiele dobrego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany. Pola z imieniem oraz email są wymagane.