żywokost lekarski

Żywokost lekarski nie tylko w pielęgnacji skóry

Żywokost lekarski, należący do rodziny roślin Boraginaceae, posiada bardzo długą tradycję stosowania w leczeniu dolegliwości dermatologicznych, a także bólu kręgosłupa i leczenia złamań kości. Również dzisiaj wraca się często do tego wspaniałego zioła, które od wieków ceniono w medycynie ludowej. Żywokost lekarski to bardzo popularne w medycynie ludowej zioło, które wykorzystywano do leczenia chorób skóry, […]

olej makadamia

Dermatologiczne korzyści ze stosowania oleju makadamia

Olej makadamia to wspaniały kosmetyk naturalny oraz składnik diety, zapewniający skórze wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Można go stosować zarówno w diecie, jak i bezpośrednio na skórę ciała. Sprawdźmy jego właściwości i zastosowanie. Niezależnie od tego, czy będzie on składnikiem przygotowywanych potraw, sałatek, czy spożywany bezpośrednio olej z orzechów makadamia daje wiele korzyści upiększających dla […]

olej arganowy

Olej arganowy a leczenie trądziku

Olej arganowy to nie tylko wspaniały składnik dietetyczny, ale również skuteczny i w pełni naturalny preparat dermatologiczny i kosmetyczny. Stosuje się go coraz częściej w czystej postaci, również do zwalczania trądziku. Nierzadko stanowi także cenny składnik INCI wielu kosmetyków naturalnych. Olej arganowy w leczeniu trądziku jest jedną z najbardziej skutecznych, naturalnych metod. Na obecnym rynku […]

dziurawiec

Dziurawiec zwyczajny – wyjątkowy ziołowy lek

Dziurawiec to wspaniałe zioło, które wykazuje wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wykorzystuje się je już od wieków, zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Przedstawiamy najważniejsze zastosowania tego zioła. Ziele dziurawca stosuje się jako lek od wieków. Potwierdzone jest jego zastosowanie zielarskie we wczesnych okresach kultur słowiańskich. Nazwa rodzaju Hypericum pochodzi od łacińskiego słowa hiper, czyli „powyżej”, a […]

czystek

Terapeutyczne właściwości czystka

Czystek (Cistus ladaniferus L)  należy do rodziny roślin czystkowatych, znanych również pod swoją nazwą zwyczajową róży skalnej. Pochodzi z zachodniej części Morza Śródziemnego, a obecnie rośnie głównie w Hiszpanii, Portugalii, południowej Francji, na Sycylii, w Grecji, Algierii i Maroku.  Krzew czystka osiąga wysokość 2,5 metra, ma zimozielone liście, o lancetowatym kształcie i pięciu płatków kwiatowych […]

wyciskanie pryszczy

Wyciskanie pryszczy – Dlaczego jest szkodliwe

Wiele osób nie wie, że wyciskanie pryszczy może być szkodliwe. Nie tylko rozwinąć się może poważniejsza infekcja, ale także pozostać wyraźna blizna. Poznajmy najważniejsze informacje na ten temat. Przytrafia się szczególnie nastolatkom, które na ich pojawienie się reagują silnym stresem. A przecież właśnie dziś  odbędzie się wyjątkowa domówka. I jak one się na niej pokarzą? […]

olej z awokado

Olej z awokado – Korzyści dla zdrowia i wyglądu skóry

Olej z awokado to jeden z tych wspaniałych składników diety, które znajdują zastosowanie także w kosmetyce. Posiada liczne właściwości zdrowotne i zastosowania w zwalczaniu dolegliwości dermatologicznych. Poznajmy jego najważniejsze cechy. Olej z awokado, pochodzący z owoców awokado, to prawdziwy zestaw witamin i składników odżywczych, które są bardzo korzystne dla naszej skóry. Od białek i tłuszczów […]

olejek migdałowy

Korzyści z migdałów dla skóry

Zarówno same migdały, jak i olejek migdałowy to doskonałe wsparcie dla zachowania pięknego i zdrowego wyglądu skóry. Mają szerokie zastosowanie w kosmetyce i dietetyce, dlatego cieszą się coraz większym zainteresowanie. Co warto o nich wiedzieć? Wiele osób zdaje już sobie sprawę z korzyści zdrowotnych, które pochodzą z jedzenia migdałów, ale czy wiesz, że możesz użyć […]

kurkuma

Jak korzystać z kurkumy dla zdrowia skóry

Kiedy myślisz kurkuma, do głowy najczęściej przychodzi smaczne danie z kuchni wschodu. Kurkuma to jednak również wspaniały składnik kosmetyczny, który jest wprost idealny dla utrzymania zdrowia Twojej skóry. Poznajmy najważniejsze właściwości jakie może na zaoferować. Kurkuma to przyprawa stosowana głównie w kuchni azjatyckiej, a konkretnie tajskiej i indyjskiej, a najbardziej znana jest z mieszanki przypraw […]

olejek z drzewa herbacianego

Korzyści ze stosowania olejku z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego stał się popularnym składnikiem naturalnym w różnego rodzaju szamponach, mydłach i kremach, ze względu na jego niesamowite właściwości lecznicze. Ten cud dla skóry pochodzi z Australii, gdzie naturalnie rośnie ponad 300 gatunków drzew herbacianych. Aborygeńskie plemiona Australii znały lecznicze właściwości drzewa herbacianego od tysięcy lat. Australijscy Aborygeni znają też sekret zdrowej, […]